11 april 2024

Sneltest voor opsporing GBS-bacterie

Om bij zwangere vrouwen een infectie met groep B-streptokokken (GBS) sneller te kunnen opsporen, ontwikkelden specialisten van het Noordwest Ziekenhuisgroep een sneltest.

Groep B-streptokokken (GBS) zijn bacteriën die bij veel mensen van nature voorkomen in de darmen en/of de baarmoedermond en vagina. Meestal veroorzaken deze geen ziekte, maar bij zwangere vrouwen kan een GBS -infectie gevaarlijk zijn. Tijdens de bevalling kan het kind namelijk besmet raken, wat kan leiden tot GBS-ziekte bij de baby. Om het besmettingsgevaar te verkleinen wordt de zwangere vrouw vaak uit voorzorg behandeld met antibiotica.

Om preventief gebruik van antibiotica te beperken, besloot de Noordwest Ziekenhuisgroep een test te ontwikkelen. Dankzij samenwerking van de afdelingen verloskunde, medische microbiologie en klinische chemie leidde dat tot een PCR-sneltest, die binnen 40 minuten aantoont of er sprake is van een GBS-infectie. De test is niet alleen sneller, maar ook gevoeliger dan de klassieke kweektest.

De verwachting is dat door een verbeterde opsporing minder neonaten ziek worden. Ook zal dankzij de sneltest minder antibiotica preventief hoeven worden voorgeschreven. Dat betekent minder kans op antibioticaresistentie.

Voor bron klik hier