5 september 2023

Speekseltest voor vroegtijdige opsporing hart- en vaatziekten

Aanwezigheid van een grote hoeveelheid witte bloedlichaampjes in het speeksel lijkt een van de eerste waarschuwingssignalen te kunnen zijn voor hart- en vaatziekten.

Ontstoken tandvlees en/of ontstekingen van onderliggend tand- en botweefsel blijken niet alleen schadelijk voor een gezonde mondholte, maar ook voor de rest van het lichaam. Hoge leukocyten speekselwaarden kunnen leiden tot gevaarlijke complicaties elders in het lichaam. De witte bloedlichaampjes lekken namelijk naar de bloedvaten waardoor hart- en vaatproblemen kunnen ontstaan. Wetenschappers vroegen zich af of met een speekseltest de eerste signalen van hartproblemen kunnen worden opgespoord en startten een studie.

Ze gebruikten de hoeveelheid witte bloedcellen in het speeksel van gezonde proefpersonen als referentiewaarde en ontdekten dat een hoog leukocytgehalte gelinkt is aan adervernauwing. Zelfs bij gezonde jongvolwassenen bij wie (nog) geen sprake is van tandvleesontstekingen, maar bij wie wel licht verhoogde leukocytenwaarden in speeksel werden gemeten, blijkt zo’n lichte verhoging al een impact te hebben op de cardiovasculaire gezondheid.

De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat ontstekingscellen via het tandvlees de bloedbaan binnendringen en zodoende het vaatstelsel aantasten. Er is nog meer onderzoek nodig om een speekseltest te ontwikkelen die hart- en vaatproblemen voorspelt nog voordat er klachten zijn. Maar dat mondhygiëne en een gezond gebit een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond hart- en vaatsysteem is wel aangetoond.

Voor bron klik hier