12 oktober 2022

Telemonitoring hart- en vaatziekten

De combinatie van een bloedtest, die mensen thuis zelf kunnen doen, en een speciale app lijkt te leiden tot een veelbelovende toepassing van zorg-op-afstand bij hart- en vaatziekten.

De coronacrisis en de 1,5 meter samenleving hebben de ontwikkeling van telemonitoring in een stroomversnelling gebracht. ICTers en medische wetenschappers bundelen hun krachten om zorg-op-afstand te faciliteren. In Engeland leidde deze combinatie van expertises tot een telemonitoring systeem voor hart- en vaatziekten.

Het systeem bestaat uit een bloedtest die thuis uitgevoerd kan worden en een app voor medische diagnostiek op afstand. De resultaten van de bloedtest en andere metingen die de patiënt zelf thuis uitvoert, worden met behulp van de smartphone doorgestuurd. Zorgverleners kunnen vervolgens op afstand belangrijke informatie zoals bloeddruk, BMI en bloedlipide niveaus monitoren.

Dat deze zorg-op-afstand technisch werkt, is aangetoond. Betrouwbaarheid en doelmatigheid worden in samenwerking met de Britse NHS verder onderzocht in een aantal pilotstudies. Dat gebeurt in eerste instantie in het VK, maar uiteindelijk is het de bedoeling het telemonitoring systeem voor hart- en vaatziekten in heel Europa en wereldwijd uit te rollen.

Klik hier voor meer informatie