19 maart 2024

Thuismonitoring darmaandoening

Met behulp van een zelftest en een app kunnen IBD-patiënten testwaarden en informatie over hun gezondheidstoestand vanuit huis doorsturen naar het medisch behandelteam. Alleen als het nodig is, volgt de oproep voor een consult in het ziekenhuis.

Mensen met Inflammatory Bowel Disease (IBD), zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa, moeten regelmatig hun ontlasting naar het ziekenhuis brengen voor onderzoek. Twee weken later krijgen ze de uitslag van dat onderzoek. Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen onderzocht mogelijkheden om patiënten op afstand onder controle te houden. Dat leidde tot de ontwikkeling van IBD-Connect.

IBD-Connect werkt via een ‘thuismeten-app’ waarin de patiënt een vragenlijst invult. Daarnaast is een speciale ontlastingstest ontwikkeld, die de patiënt zelf thuis kan uitvoeren. Het testresultaat wordt ook via de app doorgestuurd. Vroeger zat er twee weken tussen de monsterafname en de testuitslag. Doordat met de thuistest de uitslag direct bekend is, zit er geen vertraging meer in het testproces.

Op basis van de uitslag van de ontlastingstest en de ingevulde vragenlijst krijgt de patiënt adequate informatie en adviezen. Door deze nieuwe manier van monitoring is het ook sneller duidelijk of er sprake is van een opvlamming van de ziekte of verontrustende ontstekingen. Als er aanleiding toe is, kan een behandeling meteen worden gestart.

Voor bron klik hier