2 augustus 2023

Urine-dipsticks (nog) niet geschikt voor opsporing zwangerschapsvergiftiging

De aanwezigheid van proteïne in de urine, ook wel proteïnurie genoemd, is een belangrijk diagnostisch criterium voor pre-eclampsie ofwel zwangerschapsvergiftiging.

Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie die wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk in combinatie met een verhoogde aanwezigheid van eiwitten in de urine. De gouden standaard om de aandoening vast te stellen is een laboratoriumtest op de aanwezigheid van eiwitten in 24-uurs urine. Omdat niet altijd en overal de vereiste laboratoriumfaciliteiten beschikbaar zijn, werd een studie gestart naar het gebruik van een urine-dipsticks om zwangere vrouwen met verdenking op pre-eclampsie te onderzoeken.

In de studie zijn metingen met de urine-dipsticks vergeleken met de laboratorium referentiestandaard gebaseerd dus op de 24-uurs urine. De onderzoekers toonden aan dat zowel automatisch als visueel afgelezen dipsticks slecht presteren bij het uitsluiten van pre-eclampsie. Omdat gebruik van de dipstick eenvoudig, goedkoop en toegankelijk is, moet verder onderzoek leiden naar een verbetering om met de dipstick de aanwezigheid van proteïne in de urine nauwkeuriger te kunnen meten.

Klik hier voor meer informatie