13 juni 2024

Veelbelovende sneltest bacteriële infecties

Een Nederlandse vinding om bacteriële ziekteverwekkers snel te detecteren waardoor direct een passende behandeling kan worden gestart, dingt mee naar de Young Inventors Award.

De 29-jarige Rochelle Niemeijer ontwikkelde een point-of-care test (POCT) om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) ziekmakende bacteriën te identificeren. Zo’n sneltest maakt eerdere en betere behandeling mogelijk. De POCT bestaat uit een kleine, draagbare spectrometer, AI-software en een wegwerpcartridge waarmee op eenvoudige wijze een monster kan worden verwerkt en gemeten.

De detectie van pathogenen is gebaseerd op Surface Enhanced Raman Spectroscopy (SERS), waarbij interactie tussen laserlicht en monster specifieke spectrale patronen oplevert, ook wanneer er weinig pathogenen aanwezig zijn. Voor de analyse van de spectrale patronen is een algoritme ontwikkeld, waarmee nauwkeurige identificatie en classificatie van verschillende pathogenen mogelijk is.

Nijmeyer ontwikkelde de slimme sneltest bij Nostics, een start-up op het gebied van infectieziekten diagnostiek. Zij is met haar vinding een van de drie finalisten voor de Young Inventors Prize van de European Inventor Award 2024. Ze werd geselecteerd uit meer dan 550 kandidaten voor de editie van dit jaar. De winnaar wordt op 9 juli 2024 bekendgemaakt.

Voor bron zie hier