1 december 2023

Veelbelovende tumormarker voor therapiemonitoring

Promovenda Sofie Tolmeijer van het Radboudumc toonde aan dat met behulp van een test op tumor-DNA in bloed maanden eerder dan op een scan is te zien of kankertherapie aanslaat.

Aanwezigheid van stukjes tumor-DNA in het bloed, circulerend tumor DNA ofwel ctDNA, biedt een veelbelovende biomarker die onder meer kan aangeven of een kankertherapie werkt. Promovenda Sofie Tolmeijer (Radboudumc) toonde aan dat de bloedtest de werkzaamheid van hormoontherapie bij prostaatkanker twee tot vijf maanden eerder aantoont dan een CT-scan.

In een studie met ruim tachtig patiënten met prostaatkanker die een hormoonbehandeling kregen, zag zij dat het effect van de behandeling al na vier weken aantoonbaar was aan de hand van de hoeveelheid ctDNA in het bloed. Een hoge waarde betekent dat de therapie niet aanslaat wat met een CT-scan pas na drie tot vier maanden te zien is. Op deze manier kan een niet-werkende therapie snel worden gestopt of aangepast.

Behalve voor therapiemonitoring kan de ctDNA bloedtest worden gebruikt om genetische kenmerken van de tumor in kaart te brengen en de daarbij passende therapie te kiezen. Op deze manier biedt de ctDNA als tumormarker nieuwe perspectieven bij een persoonlijk behandelplan.

Voor bron klik hier