1 december 2023

Vingerpriktest om terugkeer hersentumor snel te signaleren

In plaats van elke drie maanden naar het ziekenhuis voor een MRI-scan, kunnen patiënten na hun behandeling aan een hersentumor met een point-of-care test zelf thuis volgen of de tumor terugkeert.

Hoewel de behandelingen van hersentumoren de afgelopen decennia zijn verbeterd, blijft terugkeer van de tumor een risico. De onvoorspelbare timing van het terugkomen maakt het moeilijk om de recidive vroegtijdig te detecteren. Britse onderzoekers gingen op zoek naar een methode om de terugkeer in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren met een handzame, gebruiksvriendelijk test.

Het onderzoeksteam richtte zich op een point-of-care test (POCT) met een laterale flow assay (LFA) die mensen zelf thuis kunnen uitvoeren met een druppel bloed uit de vinger. Het team is erin geslaagd een prototype te ontwikkelden dat moleculen in het bloed kan detecteren die specifiek zijn voor een hersentumor. Dit zou een zeer vroege indicatie geven van de terugkeer ervan.

Zo’n vingerpriktest biedt een enorme verbetering, zowel wat betreft kosten als wat betreft kwaliteit van leven, ten opzichte van de gangbare controle waarbij patiënten elke drie of zes maanden terug moeten naar het ziekenhuis voor een MRI-scan. Een stressvolle en ook dure methode om zekerheid te krijgen.

Voor bron klik hier