13 juni 2024

Virale of bacteriële luchtweginfectie?

Point-of-care-testing (POCT) lijkt geschikt om bij acute luchtweginfecties snel onderscheid te maken tussen virale en bacteriële ziekteverwekkers.

Als mensen met vage, aspecifieke klachten op de spoedeisende hulp (SEH) komen, is een juiste risico-inschatting lastig. Het kan gaan om een ernstige bacteriële infectie waarbij directe antibiotische behandeling nodig is, maar ook om een milde, virale luchtweginfectie. Door aard en ernst meteen op de SEH vast te stellen, kan direct de beste behandeling worden gestart: wel of geen antibiotica, wel of geen opname, wel of geen vervolgonderzoek naar risico op sepsis etc.

Hiervoor is een point of care test ontwikkeld waarmee gelijktijdig C-reactief proteïne (CRP) en myxovirus-resistentie eiwit A (MxA) worden gemeten. De combinatie van deze biomarkers blijkt geschikt om patiënten met een ernstige infectie te identificeren en om onderscheid te maken tussen bacteriële en virale infecties. De test is eenvoudig en levert in ca 10 minuten bruikbare resultaten op om snel de juiste behandeling voor te schrijven.

Uit een recente validatiestudie bij Erasmus MC blijkt de inzet van de POCT op de SEH een waardevolle test om bacteriële en virale infecties te onderscheiden. Verder onderzoek is echter nodig om te bepalen of het gebruik van de test daadwerkelijk leidt tot optimaal antibioticagebruik.

Voor bron klik hier