20 februari 2024

Voorspellende moleculaire diagnostiek bij kanker

Precisiemedicijnen vormen een doorbraak in de behandeling van kanker. Moleculaire diagnostiek voorspelt welke patiënten wel of geen baat zullen hebben bij deze dure behandelingen.

Er worden steeds meer gerichte therapieën ontwikkeld die alleen, of voornamelijk, werkzaam zijn bij patiënten met tumoren met specifieke genetische eigenschappen. Met behulp van moleculaire technieken wordt het tumor-DNA geanalyseerd aan de hand waarvan kan worden voorspeld of de tumor gevoelig is voor zo’n gerichte therapie (precisiemedicijn). In het ZonMw project Predictive Analysis for Therapy (PATH) zijn de rol en gebruik van deze voorspellende moleculaire diagnostiek onderzocht.

In de studie werkten pathologen, moleculair biologen en behandelaars samen om het gebruik van moleculaire diagnostiek te optimaliseren. Dat leidde onder meer tot het opzetten van een landelijk netwerk van moleculaire tumorboards (mtb’s), die uitslagen kunnen vertalen naar een advies over therapie-op-maat. Ook werd de landelijke pathologie database (PALGA) ontwikkeld voor het verzamelen van afwijkingen in tumor-DNA en om kennis te delen en van elkaar te leren hoe doelgerichte medicijnen het beste kunnen worden ingezet.

In een recente uitgave van de ZomMw Geneesmiddelen nieuwsbrief concluderen betrokken wetenschappers dat moleculaire diagnostiek leidt tot juiste de behandeling voor de juiste patiënt op het juiste moment. Doelgericht behandelen, dus patiënten voor wie de therapie aantoonbaar meerwaarde heeft. Een volgende stap is om de moleculaire diagnostiek binnen de standaard reguliere zorg duurzaam in te richten en voor alle patiënten toegankelijk te maken.

Voor bron klik hier