9 november 2023

Vroegtijdige opsporen nierschade

Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders lijden aan chronische nierschade. Klachten ontstaan vaak pas als de nierfunctie nog maar dertig procent is. Om ernstige gevolgen te voorkomen is vroege opsporing cruciaal.

Gezonde nieren halen afvalstoffen uit het bloed. Bij beschadiging van de nieren blijven die achter in het bloed en worden bovendien eiwitten uitgescheiden via de urine. Mensen met chronische nierschade hebben een verhoogd risico op nierfalen en hart- en vaatziekten. Van de Nederlandse bevolking heeft negen procent een mild verhoogd risico; twee procent een matig verhoogd risico en één procent een sterk verhoogd risico.

Bij beginnende, lichte nierschade passen de nieren zich aan en vangen ze het verlies aan nierfunctie op door harder te werken. Symptomen en klachten ontstaan pas als de nierfunctie zo is verslechterd dat de werking nog maar dertig procent is. Gevaarlijk, want zelfs iemand met lichte nierschade leeft gemiddeld een aantal jaren korter. Om alertheid te vergroten besteedde de Nierstichting tijdens de collecteweek-2023 extra aandacht aan vroegtijdig opsporen van nierschade. Want bij tijdige behandeling en gezonde levensstijl wordt verdere verergering geremd en het risico op nierfalen verminderd.

Voor bron klik hier