1 december 2023

Vroegtijdige opsprong ziekte van Crohn in bloed

Chronische darmontstekingen kunnen acht jaar voordat de symptomen zichtbaar zijn in het bloed worden opgespoord, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Inflammatory bowel disease (IBD), waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, is een aandoening die gepaard gaat met chronische darmontstekingen. Vaak wordt de diagnose pas gesteld na ernstige klachten van buikpijn en/of diarree. Er is dan al behoorlijk wat schade aangericht, die vaak onomkeerbaar is waardoor ingrijpende behandelingen noodzakelijk zijn.

Omdat dit soort ernstige darmschade enige tijd nodig heeft om zich op te stapelen, bestond al langer het vermoeden dat de ziekte een preklinische fase moet hebben, waarin schade optreedt maar mensen geen symptomen ervaren. Voor gastro-enterologen van het Crick Institute in Londen alle reden om op zoek te gaan naar (vroeg)tijdige diagnostiek. Zij gebruikten een bestaande database met resultaten van bloedonderzoek van 20.000 mensen met IBD in de tien jaar voorafgaand aan hun diagnose. Ze vergeleken deze bloedtests met die van mensen zonder IBD.

Het onderzoek leidde tot identificatie van subtiele veranderingen in verschillende bloedparameters (mineralen, bloedcellen en eiwitten), die geassocieerd zijn met ontstekingen. De veranderingen blijken detecteerbaar in bloed tot acht jaar vóór de diagnose van de ziekte van Crohn, en drie jaar voor colitis ulcerosa. De diagnostiek moet nog verder worden verfijnd, maar de resultaten tonen duidelijk aan dat inflammatoire darmziekten kunnen worden opgespoord ver voordat er symptomen zijn. Het Britse onderzoek is gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

Voor bron klik hier