9 november 2023

Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelen neuromorfe chips. Een opmerkelijke toepassing van deze zelflerende biosensor is de detectie van taaislijmziekte in zweetmonsters.

Neuromorfe chips zijn gebaseerd op de structuur van het menselijk brein. Nadeel van deze chips is dat de training procedures lastig en tijdrovend zijn. Een stap voorwaarts is onlangs geboekt door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Northwestern University in de VS. Zij zijn erin geslaagd een neuromorfe biosensor chip te maken die zelfstandig kan leren en geen externe training nodig heeft. Als proof-of-concept gebruikten ze deze innovatieve biosensor om taaislijmziekte te diagnosticeren op basis van zweetmonsters.

De nieuwe neuromorfe biosensor bestaat uit drie hoofdcomponenten: de sensormodule, de neurale netwerk-hardware en het classificatiegedeelte. Een druppel zweet wordt aan de sensormodule toegevoegd waarna chloride- en andere ionenconcentraties worden gedetecteerd. De chip verwerkt deze signalen zelfstandig en geeft het resultaat weer als een groen of rood lichtje, hetgeen respectievelijk staat voor een negatieve of positieve diagnose.

Hoewel betrouwbare sensoren voor het testen op taaislijmziekte al beschikbaar zijn, bood deze test een mooie gelegenheid voor de onderzoekers om hun nieuwe chip als zelflerende biosensor te evalueren. De innovatie betekent niet alleen een grote doorbraak, maar opent ook de deur naar meer toepassingen van zelflerende neuromorfe chips in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van slimmere protheses.

Voor bron klik hier