10 november 2022

Algoritme verkort analysetijd laboratoriumtest

Wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld om binnen twee minuten de concentratie van biomarkers in biovloeistoffen te meten. Hiermee wordt de analysetijd van soms wel uren teruggebracht naar minuten.

Medische laboratoriumtests zijn meestal gebaseerd op detectie van biomoleculen in bloed of andere biovloeistoffen. Zo biedt de concentratie hyaluronzuur in gewrichtsvloeistof inzicht in aandoeningen als reumatoïde artritis. Met de gangbare meetmethoden, met vaak meerstapsreacties op gespecialiseerde apparatuur, neemt de analyse veel tijd in beslag en vereist grote monsterhoeveelheden.

Britse onderzoekers van de Universiteit van Swansea ontwikkelden een reologische meetmethode en een algoritme om de concentratie te bepalen op basis van deeltjesanalyse in de oplossing. Het resulteerde in een supersnelle meetmethode. De nieuwe techniek moet nog worden verfijnd en gevalideerd, maar de onderzoekers voorzien dat hun proof-of-concept uitgroeit tot een volwaardige meetmethode voor medische laboratoriumtesten.

Klik hier voor meer informatie