1 maart 2022

Antigeentest schistosomiasis

Sinds kort is er een test beschikbaar om de tropische ziekte schistosomiasis aan te tonen en ook het verschil tussen een actieve of eerder doorgemaakte infectie.

Schistosomiasis, ook wel Bilharzia genoemd, is een tropische ziekte die ontstaat door een parasitaire worminfectie. De ziekte is vaak lastig vast te stellen met de gangbare diagnostiek die bestaat uit een het meten van antistoffen in bloed, aangevuld met parasietenonderzoek in urine en ontlasting. Hierbij wordt een infectie echter niet altijd opgespoord en kan er bovendien geen onderscheid worden gemaakt tussen een actieve infectie of een al eerder doorgemaakte infectie

Om aan deze tekortkomingen tegemoet te komen ontwikkelde het Leiden University Center for Infectious Diseases (LU-CID) een nieuwe test. Deze meet in het bloed de hoeveelheid circulating cathodic antigen (CCA), een antigeen dat door de worm wordt uitgescheiden en herkend wordt door het immuunsysteem. Een positieve testuitslag betekent dat de infectie actief is. Als na behandeling de uitslag positief blijft, is dat een teken dat de behandeling (nog) niet aanslaat.

De antigeentest wordt sinds kort door het Klinisch Microbiologisch Laboratorium (KML) van het LUMC aangeboden voor patiëntenzorg. De onderzoekers werken verder aan een eenvoudiger uitvoering van de test die geschikt is voor gebruik in het veld in tropische gebieden.

Klik hier voor meer informatie