‘Bestrijd MRSA bij alle ic-patiënten’

‘Universele dekolonisatie’ is de beste methode om MRSA-infecties op de intensive care te voorkomen.

Dat houdt in dat patiënten op de ic niet worden gescreend op eventueel dragerschap van de bacterie, maar dat ze allemaal tweemaal daags intranasaal mupirocine krijgen over een periode van vijf dagen, en dagelijks gewassen met met chloorhexidine geïmpregneerde doekjes, gedurende hun gehele verblijf op de ic. Deze aanpak blijkt een stuk doeltreffender dan uitsluitend patiënten van wie bekend is dat ze een MSRA-kolonisatie of infectie hebben met beide middelen behandelen. Dat wijst een grote trial uit waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in NEJM.

Het onderzoek is verricht door Susan Huang e.a., verbonden aan onder meer de Harvard Universiteit en de Centers for Disease Control and Prevention. Het omvatte bijna 75.000 patiënten in 43 ziekenhuizen en 74 verschillende ic-eenheden.

MRSA-culturen verminderden door de ‘universele’ aanpak met 37 %; bloedstroominfecties door allerlei andere ziekteverwekkers verminderden met 44 %.

1 tot 2 % van de mensen dragen MRSA op hun huid of in hun neus. Wanneer deze patiënten worden opgenomen in een ziekenhuis, kan MRSA hun bloedstroom binnendringen tijdens invasieve procedures of zich verspreiden naar andere patiënten via de handen van de zorgverleners. De onderzoekers becijferen dat 181 patiënten dekolonisatie moeten ondergaan om een MRSA-positieve cultuur te voorkomen en dat 54 patiënten dekolonisatie moeten ondergaan om een bloedstroominfectie door welk pathogeen dan ook te voorkomen.

Drie factoren dragen bij tot dit succes, opperen Huang e.a. Ten eerste vermindert chloorhexidine kolonisatie van de huid door tal van pathogenen. Ten tweede vermindert universele dekolonisatie de kans op overdracht van patiënt naar patiënt. En, belangrijk: de universele aanpak start op de eerste dag dat een patiënt op de ic komt. Afwachten wat een screening op MRSA oplevert is immers niet nodig.

 

Gepubliceerd op:  14 juni 2013 2138 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Search and destroy beleid MRSA is voordelig

Het zogenoemde “search and destroy”-beleid ter voorkoming van de verspreiding van MRSA binnen ziekenhuizen bespaart kosten en redt levens. Dat concluderen onderzoekers na het uitpluizen van de kosten en baten hiervan in het Kennemer Gasthuis te Haarlem, dat tegenwoordig onderdeel is van het Spaarne Gasthuis.

4 maart 2016894 x bekeken