‘Maak soa-test gratis voor swingers’

Tests bij alle soa-poli’s in Nederland zouden gratis moeten blijven voor swingers, mensen die aan partnerruil doen. Dat bepleit Laura Spauwen, onderzoeker bij GGD Zuid-Limburg.
Staatssecretaris Martin van Rijn besloot vorig jaar juist dat de test voor mannen die prostituees bezoeken en mensen met wisselende contacten niet meer gratis was. Spauwen heeft onderzoek gedaan naar risicogedrag als gevolg van drugsgebruik onder swingers in Limburg. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van de swingers soms drugs gebruikt tijdens swingersfeesten, vooral als die bij particulieren plaatsvinden. Paren die naar clubs gaan, gebruiken minder drugs, mede omdat dat daar verboden is.
 
Onder invloed van drugs, waaronder MDMA, GHB, lachgas en cannabis, doen swingers – en dan vooral vrouwen – vaak dingen waardoor ze een groter risico lopen op seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals seks met meer partners, geen condooms gebruiken en langer seks hebben. ‘Daarmee wordt de kans groter dat er weefsel beschadigt, waardoor ook de kans dat iemand een soa oploopt, groter wordt’, aldus Spauwen.
 
Spauwen meent dat swingers een duidelijke risicogroep vormen, voor wie het goed zou zijn als ze zich gratis kunnen laten testen op soa’s. Andere risicogroepen, zoals prostituees en mannen die seks hebben met mannen, kunnen zich wel kosteloos laten testen.
Gepubliceerd op:  20 augustus 2015 2079 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019556 x bekeken

Toename soa-diagnoses bij huisartsen, maar niet bij Centra Seksuele Gezondheid

Het RIVM heeft het soa jaarrapport uitgegeven. Hieruit blijkt dat aantal mensen dat een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen -test doet bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2018 gelijk gebleven. Ruim 18 procent daarvan bleek een soa te hebben. Chlamydia is de soa die het vaakst voorkomt onder hetero’s. Bij homomannen is dat gonorroe. Bij huisartsenpraktijken nam het aantal soa-consulten en -diagnoses toe, vooral onder mensen ouder dan 25 jaar.

10 juli 2019854 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018519 x bekeken