… en Zorgakkoord zou zelfs wankelen

De ongekend harde opstelling van zorgverzekeraars bij de onderhandelingen over de zorginkoop voor 2014 dreigt het zorgakkoord uit juli op te blazen. Dat blijkt uit een rondgang van Medisch Contact langs brancheverenigingen en ziekenhuizen.
In het hoofdlijnenakkoord tussen het ministerie van Volksgezondheid, zorgverleners en -verzekeraars uit juli is afgesproken dat ziekenhuizen in 2014 mogen groeien met 1,5 %, plus indexatie. In individuele gevallen mag daarvan echter worden afgeweken. Uit geluiden die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) van haar leden ontvangt, blijkt nu dat de verzekeraars bij de inkooponderhandelingen op grote schaal inzetten op aanzienlijke krimp bij de ziekenhuizen, in plaats van op lichte groei.
 
‘Wij horen dit jaar zorgwekkend veel geluiden over echt onredelijke voorstellen’, aldus NVZ-directeur Margot van der Starre. De branchevereniging kan dit niet rijmen met de landelijke groeiruimte. ‘Wij kunnen het niet uitleggen dat wij van tientallen leden horen dat er in de voorstellen 5 tot 25 procent wordt gekort. Sommige leden vragen ons waarmee wij akkoord zijn gegaan. Zij hebben weinig vertrouwen meer in de afspraken.’
 
Een rondgang bij ziekenhuizen bevestigt de onvrede die daar heerst over de harde inkoopvoorstellen. ‘Ik weet niet of wij er met iedereen uitkomen’, aldus verkoopdirecteur Frans Bierens van de Isala Klinieken in Zwolle. Bestuursvoorzitter Bart Berden van de zojuist gefuseerde ziekenhuizen St. Elisabeth en TweeSteden in Tilburg zegt het in zijn 20-jarige carrière als zorgbestuurder ‘niet eerder zo erg’ te hebben meegemaakt. ‘Dit gaat ontwrichtend werken’, waarschuwt bestuurder Hugo Keuzenkamp van het Westfriesgasthuis in Hoorn. ‘Veel ziekenhuisbestuurders zijn er helemaal klaar mee. Als je nu zou vragen of we de oorlog aan de verzekeraars moeten verklaren, zul je van velen een volmondig “ja” horen.’
 
Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wijst erop dat de scherpe inkoop een maatschappelijk belang dient. ‘Onze leden moeten zo gunstig mogelijk zorg inkopen, om de premies laag te houden.’ Volgens ZN dwingen de verzekeraars geen onredelijke contracten af. ‘Onze leden hebben een zorgplicht. Daarom zullen zij streven naar een balans tussen scherpe inkoop en voldoende en adequate zorg.’
Gepubliceerd op:   8 oktober 2013 2298 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Transparantieregister Zorg publiceert jaarcijfers 2018: pers en Kamervragen

Het Transparantieregister Zorg publiceerde eind juli 2019 de jaarcijfers over financiële samenwerkingsrelaties rond medische hulpmiddelen, geneesmiddelen en diergeneesmiddelen in 2018. De cijfers laten een stijging zien van het aantal bedrijven en de totale waarde van de relaties.

2 september 20191559 x bekeken

NZa waarschuwt zorgverzekeraars wegens intransparant inkopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW een waarschuwing op. De zorgverzekeraars krijgen deze waarschuwing omdat zij onvoldoende transparant zijn geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces.

2 september 20191469 x bekeken

Minister Bruno Bruins wil meer regie op gepast gebruik van zorg

Welke zorg helpt de patiënt echt en welke zorg voegt eigenlijk niks toe? Hoe onderzoeken we dat het beste? En hoe brengen we de uitkomsten van dat onderzoek in de praktijk? Dat zijn de vragen die prof. dr. Sjoerd Repping samen met medisch specialisten, patiënten, verpleegkundigen, ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid moet gaan beantwoorden.

25 februari 2019549 x bekeken