40 procent ziekenhuizen te ruim gehuisvest

Zo’n 40 % van de Nederlandse ziekenhuizen is te ruim en daardoor te duur gehuisvest. Tot die conclusie komt consultancybedrijf Arcadis na een vergelijking.
Acradis heeft gekeken naar de productiecijfers en het vloeroppervlak van 58 van de 76 ziekenhuisorganisaties (zowel academisch als perifeer). Via het aantal ziekenhuisopnames, verpleegdagen en polikliniekbezoeken werd de productie van het ziekenhuis afgezet tegen het aantal vierkante meters waarover het beschikt. Op basis daarvan komt Arcadis tot de conclusie dat een flink deel van de ziekenhuizen meer ruimte bezit dan financieel gezond en passend wordt geacht gezien hun productie.

Huisvestingskosten zijn relatief statisch, terwijl de ziekenhuisproductie per vierkante meter tussen 2011 en 2015 gemiddeld met 16 % daalde, becijferde Arcadis. Door dalende productie dalen de inkomsten, en bij gelijkblijvende huisvestingskosten neemt het aandeel van die kosten binnen een DBC toe. Dan moet er op andere posten binnen een ziekenhuis harder worden gesneden, om de totale kostprijs per DBC nog aantrekkelijk te houden voor zorgverzekeraars, vat het bureau het probleem samen.
Gepubliceerd op:  13 januari 2017 513 x bekeken