42 nieuwe genvariaties voor reuma ontdekt

Een internationaal onderzoeksteam heeft 42 nieuwe genvariaties ontdekt die een verhoogd risico op reumatoïde artritis geven. Dankzij de analyse van DNA-materiaal van meer dan 100.000 mensen is veel duidelijk geworden over het ontstaan van reuma en de exacte werking van een aantal bekende reumamedicijnen. Ook konden de onderzoekers drie medicijnen, die voor andere aandoeningen worden gebruikt, aanwijzen als bruikbaar voor de behandeling van reuma.
Bij het onderzoek zijn bijna dertigduizend patiënten en ruim zeventigduizend gezonde mensen uit Europa en Azië betrokken. Met de 42 nieuwe genen komt het totaal van bekende reumagenen op 101. Van deze 101 genen wijzen de onderzoekers er 98 aan die het doelwit zijn van al bekende therapieën tegen reuma. Daarnaast vinden ze een aantal genen waar medicijnen op aanslaan die momenteel niet gebruikt worden voor de behandeling van reuma, maar voor bijvoorbeeld borstkanker. Het grote voordeel is dat deze medicijnen al zijn toegelaten op de markt en dus snel beschikbaar zijn.
 
Aan het onderzoek is bijgedragen door acht onderzoeksgroepen van het Radboudumc, Universiteit Twente, UMC Groningen, het AMC en het LUMC. Daarnaast waren er 64 onderzoeksgroepen van over de gehele wereld bij het onderzoek betrokken. Door de brede internationale samenwerking was het mogelijk om grote hoeveelheden genetische data te analyseren. Door de combinatie met al aanwezige biologische kennis konden de onderzoekers zonder aanvullend laboratoriumonderzoek nieuwe mogelijkheden voor medicijnen tegen reuma identificeren.
Gepubliceerd op:  10 januari 2014 1007 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Voorspellende test helpt reuma te voorkomen

Een nieuwe bloedtest kan voorspellen welke mensen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis de ziekte binnen drie jaar zullen krijgen. Zij kunnen daardoor op tijd behandeld worden. De test is ontwikkeld door onderzoekers van het AMC. De onderzoekers geven aan dat door de test de behandeling van reuma zal veranderen.

20 juni 2018173 x bekeken

Mogelijk vroegere diagnose reuma met nieuwe biomarkers

Vier nieuwe biomarkers kunnen mogelijk de diagnostiek van reumatoïde artritis verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (Biomed) van Universiteit Hasselt dat is gepresenteerd op het congres van de European League Against Rheumatism.

20 augustus 20131057 x bekeken