70 procent wil hulp bij verlagen cholesterol

Nederlanders weten wel zo ongeveer wat hun risico op hart- en vaatziekten vergroot, maar 70 procent wil graag hulp bij het verlagen van hun cholesterolgehalte. Dat blijkt uit een enquête onder 5000 mensen. 70 procent heeft in 2015 zijn cholesterolwaarden laten bepalen, maar velen weten niet wat die waarden betekenen.
5.000 Nederlanders van 40 jaar en ouder deden mee aan een online enquête over de risicofactoren van hart- en vaatziekten. Ze gaven antwoord op vragen als ‘Welke risicofactoren zijn op jou van toepassing?’, ‘Ken je je cholesterolwaarden?’, ‘Weet je het verschil tussen LDL en HDL’ en ‘Weet jij hoe je een gezonde levensstijl kunt invullen?’. Bij de vraag welke risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn op jou van toepassing eindigde een verhoogd cholesterol op de eerste plaats (dit gold voor 47 procent van de respondenten), gevolgd door 5 kilogram of meer te zwaar (42 procent) en hart- en vaatziekten in de familie (36 procent).
 
Maar liefst 70 procent van de ondervraagden heeft in het afgelopen jaar de cholesterolwaarden laten bepalen. 62 procent kent echter alleen de totaalwaarden. Driekwart weet niet hoe hoog zijn of haar HDL-cholesterol (goed) en LDL-cholesterol (slechte cholesterol) zijn. De helft van de respondenten begrijpt bovendien het verschil tussen HDL- en LDL-cholesterol niet en weet niet hoe belangrijk de verhouding daartussen is.
 
De meeste deelnemers weten wel hoe ze hun risicofactoren voor hart- en vaatziekten onder controle kunnen houden. 85 procent probeert gezond te eten, 72 procent te bewegen en 60 procent probeert op gewicht te blijven. Bijna een derde gebruikt medicijnen om het cholesterol naar beneden te krijgen. Toch wil 70 procent meer hulp: zij willen graag weten hoe ze beter grip kunnen krijgen op hun cholesterolgehalte.
 
Artsen benadrukken dat mensen beter moeten worden begeleid, en dat dat begint bij het kennen van je eigen metingen en getallen, weten wat dat voor jou betekent en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. 

 

Gepubliceerd op:  29 april 2016 842 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zeer hoog slecht cholesterol bij jonge vrouwen vaak te wijten aan erfelijke aanleg

Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gesteund door de Hartstichting. Op 21 februari publiceerden zij de resultaten van hun onderzoek in een speciale editie van Circulation over hart- en vaatziekten bij vrouwen. De verkregen kennis kan de diagnose en preventie van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren.

4 april 2018456 x bekeken

Nieuwe bloedtest voorspelt risico op hart- en vaatziekten

Het risico op hart- en vaatziekten is groter bij patiënten met verstoppingen in de kransslagaders. Vaak ontstaat dit doordat zij langere tijd met een hoog gehalte slecht cholesterol (LDL) rondlopen. Lang niet bij iedereen worden deze verstoppingen geconstateerd, waardoor het lastig te bepalen is of zij een hoger risico lopen. Een nieuwe bloedtest zou dit mogelijk wel kunnen vaststellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mayo Clinic.

17 maart 20171041 x bekeken

Hoog cholesterol, lagere kans op diabetes

Bij een verhoogd gehalte van LDL, HDL en mogelijk ook triglyceriden is de kans op type-2-diabetes verlaagd. Maar verhoogde LDL- en trigylceride-gehaltes gaan ook gepaard met een hogere kans op coronaire aandoeningen. Dit volgt uit publicaties in JAMA Cardiology.

30 augustus 2016820 x bekeken