Aandacht voor diagnostiek in rondetafel Tweede Kamer over dure geneesmiddelen

Op maandag 2 oktober organiseerde de Tweede Kamer een rondetafel gesprek over de farmaceutische industrie en dan met name de problematiek rond de toegankelijkheid van dure geneesmiddelen. Veel partijen kwamen aan het woord. Een van de breed gedragen boodschappen was: benut de toenemende mogelijkheid die medische laboratoriumdiagnostiek biedt.
In drie sessies werd vrijwel de gehele dag gesproken over mogelijkheden om geneesmiddelen ook in de toekomst beschikbaar en toegankelijk en dus ook betaalbaar te houden. De waarde van geneesmiddelen werd zeker onderschreven, maar er zijn grote zorgen over de kosten. In de diverse bijdragen werd met grote regelmaat aandacht gevraagd voor de rol die laboratoriumdiagnostiek daarbij kan spelen. De boodschap was: zorg ervoor dat het juiste geneesmiddel op het juiste moment in de juiste dosering de juiste patiënt bereikt. Dan hebben we het over ‘personalised medicine’ en tests zijn daarbij onontbeerlijk.

Het woordelijk verslag van de bijeenkomst leest u hier.

De diverse position papers die de verschillende partijen hebben aangeleverd, leest u hier.

De diverse krantenberichten die zijn verschenen leest u hier.

Voorts is het debat nog te zien op www.debatgemist.nl
Gepubliceerd op:   5 oktober 2017 361 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019798 x bekeken

KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.

6 november 2019851 x bekeken

BDO Benchmark ziekenhuizen 2019

BDO voert jaarlijks een Financiële Stresstest Ziekenhuizen uit, die zichtbaar moet maken of de instelling externe ontwikkelingen en interne aangelegenheden goed kunnen managen. Hoofdlijnen uit de Benchmark 2019 zijn dat overall het rendement toeneemt, maar kleinere ziekenhuizen achter blijven.

6 november 2019855 x bekeken