Aandacht voor Personalised Medicine in Europa

Volgend jaar is er binnen de EU extra aandacht te verwachten voor het onderwerp personalised medicine. Luxemburg, vanaf begin 2016 voorzitter van de EU, wil dit onderwerp prominent op de agenda zetten.
Personalised Medicine moet beschikbaar komen voor meer patiënten en worden ingebed in de dagelijkse praktijk. Daarom wil het Luxemburgse voorzitterschap volgend jaar een breed debat hierover starten. Op 8 juli 2015 was er al een zogeheten ‘High Level conference’ over dit onderwerp waar vele stakeholders aanwezig waren. Zorg op maat en innovatie waren daarbij de kernbegrippen. Benadrukt is dat personalised medicine een grote bijdrage kan leveren aan de zorg voor individuele patiënten maar ook aan betere uitkomsten in termen van efficiëntie en transparantie. Zeker in deze tijden van krimpende budgetten, is het belangrijk dat bijv. geneesmiddelen beter op maat kunnen worden voorgeschreven. Dit leidt tot grotere kosteneffectiviteit.
 
Er moeten echter nog wel wat hobbels worden genomen voordat personalised medicine breed beschikbaar is. Het is de bedoeling dat de Raad van Ministers in december 2015 een voorzet gaat geven voor een plan voor de toekomst om een "tailor made" benadering mogelijk te maken. 
Gepubliceerd op:  20 augustus 2015 679 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gepersonaliseerde kankerbehandeling via de computer

De combinatie van een slimme formule, een nieuwe grootschalige data-analyse van tumoreiwitmoleculen waaronder de drugtargets en een webserver maakt het mogelijk dat op termijn een gepersonaliseerde behandeling voor de patiënt uit de computer rolt.

8 mei 2019701 x bekeken

Nederland en Vlaanderen versterken samenwerking in personalised medicine

Nederland en Vlaanderen willen hun samenwerking op het gebied van personalised medicine verbreden. Daartoe is een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend op het gebied van Personalised Medicine door onder meer Mona Keijzer, staatssecretaris van EZK.

29 november 2018320 x bekeken