Aanpassen regels hard nodig voor toepassen innovaties

Bestaande technologieën en innovaties gaan vaak gepaard met een kostenstijging. Dit kan anders, stelt Michel van Schaik, directeur bij Rabobank International, tijdens de Sustainable Healthcare Challenge 2013 Op Nyenrode op 17 mei.

Hij stelt dat flexibilisering van regelgeving en bekostiging, en selectieve inkoop door zorgverzekeraars er een ontwikkeling kan ontstaan dat oude niet meer effectieve toepassingen en processen vervangen gaan worden door nieuwe technologieën.  

In een interview trekt hij de parallel met andere segmenten en sectoren, zoals de banksector, die ook in staat is geweest om het naar de bank gaan om geld op te halen te vervangen door telebankieren waardoor iedereen op iedere moment van de dag zelf achter zijn eigen computer zijn geldzaken kan regelen. Iets dergelijks zou ook voorstelbaar zijn voor een belangrijk deel van de gezondheidszorg.

Op korte termijn gelooft hij erin dat met name de reeds bestaande technologieën en innovaties veel sneller en effectiever ingezet moeten worden. Daarnaast moeten ‘we’ volgens Van Schaik “blijven werken aan gentechnologie en andere heel interessante revolutionaire zaken op dat gebied”. En vooral niet vergeten om de dingen die we al kunnen toepassen veel sneller te implementeren.

Klik hier voor het interview.

 

Gepubliceerd op:   4 juni 2013 944 x bekeken