Aantal kankerpatiënten stijgt; WHO pleit voor tijdige diagnose

Het aantal mensen dat kanker krijgt en het aantal mensen dat is overleden aan kanker is flink toegenomen in de laatste zes jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO pleit voor tijdige diagnose van kanker.
De WHO voorspelt dat in 2018 zeker 9,6 miljoen mensen overlijden aan kanker. Bij een op de acht sterfgevallen bij mannen en een op de elf bij vrouwen is de ziekte de oorzaak. In 2012 overleden 8,2 miljoen mensen aan de ziekte. Uit het onderzoek van de WHO blijkt dat zeker 18,1 miljoen mensen kanker krijgen in 2018. Dat aantal lag zes jaar geleden op 14,1 miljoen.

De toename is volgens de WHO niet toe te wijzen aan één factor. Een belangrijke oorzaak is dat er meer mensen zijn en dat de bevolking gemiddeld ouder wordt.  De kankersoorten die het meest voorkomen zijn long- en borstkanker. Volgens de WHO is het belangrijk om op tijd te signaleren dat iemand ziek is en is het belangrijk om te investeren in het voorkomen van kanker. Zo is het aantal gevallen van longkanker in Europa door controles flink teruggedrongen.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:   2 oktober 2018 342 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019452 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017847 x bekeken