Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.
Naar schatting zijn 2300 mensen niet op de hoogte dat ze hiv hebben. "Nog te veel mensen met hiv komen te laat bij een arts voor een behandeling. We zijn goed op weg, maar er liggen nog stevige uitdagingen in het stoppen van de hiv-epidemie in Nederland", stellen Aidsfonds en Soa Aids Nederland.
 
In totaal zijn er naar schatting 23.100 mensen met hiv in Nederland. Bij 95 procent van de mensen in behandeling is het virus succesvol onderdrukt. Dat betekent dat het virus niet meer te vinden is en het wordt dan ook niet meer overgedragen.
 
Vrijdag is in Amsterdam een congres van Aidsfonds en Soa Aids Nederland en 600 professionals over de bestrijding van hiv. Het doel is dat Nederland het eerste land wordt met nul nieuwe hiv-infecties. (ANP)
 

 

Gepubliceerd op:  29 november 2018 541 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019579 x bekeken

Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.

20 november 2018546 x bekeken

Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties

Het aantal mensen in Europa dat zowel een tbc- als een hiv-infectie heeft, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens het Aidsfonds bedraagt de toename over de afgelopen vijf jaar wel 40 procent, terwijl in dezelfde periode het totaal aantal tuberculosepatiënten juist is afgenomen.

29 maart 2017833 x bekeken