Aanvullende diagnostiek stelt niet gerust

Patiënten worden niet gerustgesteld door aanvullend onderzoek, als er vooraf een lage kans is op een ernstige ziekte. Dit blijkt uit een review van alle studies over dit onderwerp die deze week verschijnt in JAMA Internal Medicine.

Schotse onderzoekers keken naar de relatie tussen aanvullende diagnostiek en bezorgdheid over ziekte, angst, duur van klachten en het gebruik van gezondheidszorg. Hiervoor gebruikten ze de beschikbare gerandomiseerde onderzoeken met als belangrijkste criterium dat het zeer onwaarschijnlijk was dat geïncludeerde patiënten een ernstige aandoening hadden. Veertien studies met in totaal 3.828 patiënten bleken geschikt voor analyse. Drie studies toonden aan dat aanvullende diagnostiek geen effect had op bezorgdheid over ziekte. Daarnaast toonden twee studies aan dat er geen effect was op het voorkomen van aspecifieke angst. Maar liefst tien trials bewezen dat er geen langetermijneffect was op de klachtenduur. Over het gebruik van gezondheidszorg was minder eenduidig bewijs beschikbaar. De elf studies die daarover berichtten, suggereerden dat mensen mogelijk iets minder vaak naar de dokter gaan na aanvullend onderzoek.

Al met al concluderen de auteurs dat aanvullende diagnostiek verrichten bij patiënten met een kleine kans op een afwijking, weinig doet om deze patiënten gerust te stellen.

Gepubliceerd op:  26 februari 2013 1113 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 2019838 x bekeken

Unilabs neemt Saltro over

Diagnostiekaanbieder Saltro treedt per 1 januari 2020 toe tot Unilabs, de Europees marktleider in de diagnostiek. Door zich bij Unilabs te voegen wil Saltro anticiperen op de ontwikkelingen in de zorg in Nederland, zodat zij vernieuwingen in de diagnostiek sneller kunnen gaan doorvoeren. De NZa moet nog groen licht geven voor de overname.

5 december 2019293 x bekeken