Achmea en LSP lanceren het LSP-Health Economics Fund voor innovatie in de zorg

Verzekeraar Achmea en investeringsmaatschappij Life Sciences Partners gaan van start met een investeringsfonds voor innovaties in de zorg, het LSP-Health Economics Fund. Ook Menzis zal aan het fonds deelnemen. Nieuwe technologieën en producten kunnen de zorgkosten beheersen en kwaliteit verbeteren, door bijvoorbeeld betere diagnostiek, minimaal invasieve behandelingen of minder complicaties. De ervaring van Achmea en LSP is echter dat veel bedrijven moeite hebben snel in de markt te penetreren doordat de health economics case onvoldoende is onderbouwd of doordat de technologie niet samen met ‘het veld’ is ontwikkeld of het verkoopproces via de individuele artsen langzaam verloopt.

Door de samenwerking tussen verzekeraar en investeringsmaatschappij kunnen Achmea en LSP de bedrijven efficiënt helpen hun technologieën naar Nederland te brengen en in Nederland snel te implementeren. Achmea zal haar kennis, expertise en databases aanwenden om de health economics case te onderzoeken en versterken. Daarnaast helpt Achmea de bedrijven om hun weg te vinden in de Nederlandse zorgmarkt en maakt ze zorgaanbieders attent op de nieuwe technologieën.

Er zal actief worden gezocht naar investeringsmogelijkheden in internationale technologiebedrijven, die aan kwaliteitsverhoging en kostenbeheersing in de zorg kunnen bijdragen. Naast Achmea is het fonds open voor andere investeerders. Het beheer en dagelijks management van het fonds is in handen van Life Sciences Partners (LSP), een pan-Europese investeerder gespecialiseerd op het gebied van gezondheidszorg en biotechnologie. LSP heeft een speciaal team samengesteld, waarin naast investeerders en technologie-ontwikkelaars ook deskundigheid van organisatie en financiering van de gezondheidszorg is vertegenwoordigd. Dit team gaat gericht op zoek naar Europese en Amerikaanse ondernemingen, die al met hun product op of dichtbij de markt zijn. Het gaat om bedrijven die veelbelovende technieken en behandelingen aanbieden voor aandoeningen zoals hartfalen, longziektes, diabetes, kanker en dementie. Ziekten waar steeds meer mensen mee kampen en die de samenleving veel geld kosten.

Gepubliceerd op:  14 februari 2014 993 x bekeken