Ademtest kan mammogram vervangen

Met een ademtest van slechts 6 minuten kan effectief worden vastgesteld of een vrouw borstkanker heeft. De test is veilig en pijnloos, in tegenstelling tot het maken van een mammogram, de huidige methode. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers van Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic.

De test bleek met bijna 100 procent zekerheid in staat borstkanker uit te sluiten. Gezonde vrouwen hadden namelijk in bijna alle gevallen een normale ademtest. In geval van een positieve ademtest werd in bijna 80 procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest moeten aanvullende onderzoeken plaatsvinden om borstkanker te bevestigen of uit te sluiten, aldus de onderzoekers.

De veelbelovende resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. De test, ontwikkeld in de Verenigde Staten, werd onderzocht bij 244 vrouwen. Hij is gebaseerd op het feit dat er bij vrouwen met borstkanker andere stoffen in de uitgeademde lucht zitten dan bij vrouwen zonder de ziekte.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen, liefst één op de acht krijgt met de ziekte te maken. Alle vrouwen in Nederland worden elke 2 jaar alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram, “een pijnlijke en onplezierige methode, nog afgezien van mogelijke schadelijke gevolgen van de röntgenstraling", aldus Roy Lalisang, medisch oncoloog bij het Maastricht UMC. 

Gepubliceerd op:  25 maart 2014 849 x bekeken