Ademtest succesvol in detecteren maagkanker

Een snelle en simpele ademtest kan maagkanker diagnosticeren. Dat staat deze week in de British Journal of Cancer. Wetenschappers uit Israël en China hebben aangetoond dat de test 90 % accuraat was bij het detecteren van maagkanker en onderscheiden van kanker van andere maagproblemen.

 

Maagkanker wordt nu gediagnosticeerd via biopten van het maagslijmvlies, genomen bij gastroscopie. Aan de ene kant is deze standaard lastig te verwezenlijken in ontwikkelingslanden, terwijl in de westerse wereld gastroscopie misschien wel te vaak wordt gebruikt zonder duidelijke klinische winst. Reden om op zoek te gaan naar een betrouwbare, non-invasieve testmethode.

De wetenschap achter deze test is niet nieuw; wetenschappers werken al jaren aan ademtests voor verschillende kankers, waaronder longkanker. De nieuwe test kijkt naar chemische profielen in uitgeademde lucht die uniek zijn bij patiënten met maagkanker. Kanker blijkt een zeer specifieke geur van vluchtige organische componenten af te geven, die kan worden gedetecteerd met nanosensoren.

In de studie zijn 130 patiënten onderzocht. Van hen hadden 37 patiënten maagkanker, 32 patiënten maagulcera en 61 hadden andere, goedaardige, maagproblemen. De specificiteit en sensitiviteit van de test bleken beide 90 % te zijn. Naast het correct onderscheiden van maagkanker van goedaardige maagaandoeningen, kon de ademtest betrouwbaar onderscheid maken tussen maagkanker in een vroeg stadium (I en II) en een laat stadium (III en IV). Deze test zou de diagnostiek van maagkanker  kunnen versnellen, waardoor bij vroegere detectie de langetermijnoverleving van patiënten verbetert. Het onderzoeksteam voert momenteel een grotere studie uit om de test te valideren.

 

Gepubliceerd op:  12 maart 2013 1073 x bekeken