Algoritmen tegen kanker

Met behulp van een zelflerend computeralgoritme blijkt het mogelijk veranderingen in het genetisch materiaal van bloedplaatjes te koppelen met specifieke vormen van kanker. Het protocol waarin alle stappen van deze bloedtest zijn beschreven, is onlangs gepubliceerd in Nature Protocols.
Met deze nieuwe methode zijn de onderzoekers er al in geslaagd om longkanker en laaggradige gliomen, een type hersentumor, op te sporen in het bloed. Volgens Tom Würdinger, onderzoeker bij Amsterdam UMC, kan met het protocol in de hand wereldwijd elke onderzoeker met een buisje bloed en een algoritme op de computer tot een kankerdiagnose komen.
 
Het protocol is een vervolg op het onderzoek dat eerder gepubliceerd is door Amsterdam UMC. Toen toonden de onderzoekers aan dat de kleinste celfragmenten in het bloed, zogeheten bloedplaatjes, hun genetisch materiaal veranderen bij aanwezigheid van kanker. Hierdoor kunnen de onderzoekers op basis van het bloed met zekerheid aantonen dat iemand kanker heeft en voor steeds meer types kanker ook een indicatie geven in welk orgaan de tumor zit.
 
Momenteel testen de onderzoekers het bloed van patiënten op 14 verschillende types kanker middels hun protocol. De resultaten worden in de loop van dit jaar verwacht.
 
Bron: persbericht VUMc
Bron; Nature Protocols
 

 

Gepubliceerd op:  30 april 2019 326 x bekeken