Antwoord minister VWS op Kamervragen erfelijke aanleg voor kanker

Naar aanleiding van media-aandacht in het NRC Handelsblad en Medisch Contact zijn Kamervragen gesteld over het verstrekken van informatie aan risicodragende familieleden over de aanwezigheid van de voor borst- en eierstokkanker risicovolle BRCA1-genmutatie. Dat gebeurt kennelijk niet altijd.
De minister gaat  op diverse aspecten van de klinische genetica in. Zij noemt de richtlijn uit 2012 van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN), die het belang onderschrijft van het informeren van de familie, waarbij de patiënt centraal staat in de informatievoorziening. Zij constateert dat de beroepsgroep een aanscherping van de richtlijn heeft aangekondigd.
 
De antwoorden van de minister van VWS vindt u hier.
Gepubliceerd op:  28 september 2015 946 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019345 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017740 x bekeken