Apotheker Den Haag biedt anonieme soa-test via automaat aan

Vanaf 21 maart hangt bij een apotheek aan het Haagse Prins Hendrikplein een automaat met soa doe-het-zelf testen aan de buitenmuur. De apotheek is de eerste van Nederland die soa-testen uit een automaat verkoopt.
"Mensen durven voor een test vaak niet naar de huisarts te gaan, of hebben er geen tijd voor. Bij de GGD kunnen lange wachttijden zijn," legt apotheker Floor van Leersum uit aan Omroep West. "Er rust toch nog een flink taboe op”. De apotheek raakte toevallig in gesprek met het bedrijf Soapoli-online. Zij leveren de testen voor het apparaat. Volgens Van Leersum zijn de testen veilig en nauwkeurig. "Ze zijn zelfs door het RIVM uitgeroepen tot beste tests op dit gebied."

De apotheek benadrukt dat er goede nazorg is voor de kopers van de testen. "Als ze vragen hebben, kunnen ze bij Soapoli-online terecht. Die bieden eventuele telefonische en anonieme begeleiding." De automaat is niet bedoeld om de huisartsenzorg of de GGD te vervangen, benadrukt Van Leersum. "Het is niet de bedoeling om daar zorg weg te halen, het moet echt als een aanvulling worden gezien."
Gepubliceerd op:  17 maart 2017 900 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.

20 november 2018547 x bekeken

GGD start proef met online-soa-testen

De GGD rolt in vier regio's in Nederland een proefproject uit waarbij jongeren via internet vragen kunnen stellen over seks en seksueel overdraagbare ziektes (soa's). De jongeren hoeven dan niet naar de huisarts of polikliniek te gaan, maar kunnen via de webcam in gesprek met een verpleegkundige van de GGD.

31 januari 2018459 x bekeken