Artsen vragen vergunning bloedtest embryo's; politiek maakt zich druk

Een groep zorgverleners heeft een vergunning aangevraagd om via een bloedtest te mogen onderzoeken of een embryo genetische afwijkingen heeft, zoals het syndroom van Down. De test is volgens de zorgverleners eenvoudiger, goedkoper en nauwkeuriger dan de nu beschikbare methodes. De Gezondheidsraad beoordeelt de aanvraag voor de NIPT, zoals de test heet.
Nu kan een zwangere vrouw in Nederland de kans op genetische afwijkingen laten onderzoeken door de combinatietest, waarbij bloedonderzoek en een nekplooimeting via een scan worden gedaan. Deze test levert slechts een kansberekening. Meer zekerheid is er met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, maar bij die test is er een kleine kans op een miskraam. Ook worden de testen alleen vergoed bij vrouwen vanaf 36 jaar.
 
De aanvraag voor de zogeheten niet-invasieve prenatale test, NIPT, wordt beoordeeld door de Gezondheidsraad, die vervolgens de minister adviseert. De Gezondheidsraad heeft gezegd na de zomer haar advies uit te brengen, maar dat vindt Arib (PvdA) liet in juli weten te vinden dat dit te lang duurt. Zij rekent op steun van een meerderheid in het parlement als VVD en D66 zich achter een goedkeuring van de NIPT-bloedtest scharen. Het CDA heeft al aangegeven geen behoefte te hebben aan een versneld besluit. Pas als de Gezondheidsraad alle kanten heeft bekeken, inclusief de ethische, wil het CDA een standpunt over de test innemen.
 
De kwestie ligt ethisch gevoelig omdat het kan gaan om onderzoek naar onbehandelbare aandoeningen. Uit onderzoeken blijkt dat veel vrouwen abortus overwegen wanneer in zo'n vroeg stadium wordt aangetoond dat hun ongeboren kind bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft.
Gepubliceerd op:  20 augustus 2013 962 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 202040 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 201948 x bekeken

Onderzoek naar waarde CRP sneltest in verpleeghuizen

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt vaak tot standaard inzet van antibiotica om geen risico te nemen. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om onnodig antibioticagebruik te verminderen. Dit wordt nu onderzocht in het onderzoek UPCARE.

6 november 201997 x bekeken