Behandelduur tuberculose mogelijk korter door bloedtest

Het LUMC ontvangt een Europese subsidie van 670.000 euro om een bloedtest voor tuberculose te ontwikkelen. Met die test moeten zorgverleners overal ter wereld door een vingerprikje kunnen zien of een patiënt goed reageert op de medicatie. Daardoor zou de behandelduur voor het overgrote deel van de patiënten korter kunnen.
Binnen dit PredictTB-project werken onderzoekers samen met partners in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en China. 

Jaarlijks krijgen ongeveer 10 miljoen mensen tuberculose en overlijden er bijna twee miljoen aan deze infectie. De ziekte treft vooral mensen in ontwikkelingslanden. “Patiënten krijgen nu een zware, zes maanden durende antibioticakuur”, vertelt prof. dr. Annemieke Geluk (LUMC). “Maar vaak zijn ze na vier maanden al genezen. Het probleem is dat er nog geen eenvoudige test is om dat aan te tonen. Het kan wel, bijvoorbeeld met een PET/CT-scan, maar dat is in veel landen niet haalbaar.”

Door de lange behandeling, die bovendien vervelende bijwerkingen geeft, stoppen patiënten die zich beter voelen vaak voortijdig met hun medicijnen. Dit kan resistentie van de bacterie in de hand werken. Dat moet dus worden voorkomen.

Uit eerder onderzoek is bekend dat 80 tot 85% van de patiënten na vier maanden antibiotica al genezen is. Het doel van PredictTB is om te voorspellen wie dat zijn, zodat de behandeling voor hen een stuk korter kan. De verwachting is dat de therapietrouw dan toeneemt en er dus minder resistentie optreedt.

De komende vijf jaar gaat het PredictTB-consortium hiervoor een makkelijk uitvoerbare bloedtest ontwikkelen. “Uiteindelijk willen we een apparaatje dat net zo simpel werkt als een zwangerschapstest, maar dan met een druppeltje bloed”, licht dr. ir. Paul Corstjens toe. Corstjens en Geluk ontwikkelden eerder een soortgelijke test voor lepra.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  29 maart 2017 586 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020391 x bekeken

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020174 x bekeken