Belang moleculaire diagnostiek bij voorspellen behandeluitkomsten uitgezaaide dikkedarmkanker

De levensverwachting van patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker is de laatste decennia aanzienlijk verbeterd. Het is echter lastig om te voorspellen welke patiënten baat zullen hebben bij systemische therapie (chemotherapie en ‘targeted’ therapie). Het is daarom belangrijk om goede (moleculaire) diagnostiek te doen.
Prognostische en predictieve factoren zijn essentieel om te komen tot een optimale behandelstrategie. Prognostische factoren voorspellen het ziektebeloop, onafhankelijk van de behandeling. Predictieve factoren voorspellen hoe een tumor op een bepaalde behandeling reageert, waardoor patiënten beter voor deze behandeling kunnen worden geselecteerd. Hierdoor wordt vorokomen dat patiënten onnodig worden blootgesteld aan bijwerkingen van - vaak prijzige - behandelingen.

Het proefschrift Kaitlyn Goey beschrijft onder meer een internationaal consensus voorstel voor het uniform verzamelen en rapporteren van prognostische patiëntkenmerken en stratificatiefactoren in trials naar uitgezaaide dikkedarmkanker. Dit sluit aan op de toenemende behoefte aan (inter)nationale samenwerking bij het delen van individuele gegevens van patiënten met (uitgezaaide) dikkedarmkanker. Op deze manier hoopt men in de toekomst klinische vragen over specifieke subgroepen van patiënten met (uitgezaaide) dikkedarmkanker beter te kunnen beantwoorden, met als doel om te komen tot een behandeling op maat voor iedere patiënt op basis van klinische, pathologische en genetische kenmerken.

 

Gepubliceerd op:  20 april 2018 761 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019472 x bekeken

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 2020295 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020919 x bekeken