België: Hiv-zelftest vanaf 23 november in de apotheek

Een zelftest om eigenhandig en van thuis uit snel te weten te komen of je je zorgen moet maken over een mogelijke besmetting met hiv, ligt vanaf eind november in de Belgische apotheek. Dit is het gevolg van een maatregel van de Belgische minister van Volksgezondheid om het aantal besmettingen terug te dringen.
In 2015 kende België elke dag gemiddeld 2,7 nieuwe gevallen van hiv, het virus dat aids veroorzaakt, meldde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) maandag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil het aantal besmettingen terugdringen en maakt nu bekend dat de al eerder aangekondigde hiv-zelftest beschikbaar is.

De test zal vanaf 23 november in de apotheek beschikbaar zijn voor zo'n 25 euro. Volgens de minister volstaat het om bloed te prikken in de vinger of een uitstrijkje te nemen in de mond. Als het resultaat positief is, moet iemand naar een dokter voor onderzoek om voor “100 %” zeker te weten of er besmetting is.

Er ligt ook nog een voorstel in de Belgische Kamercommissie Volksgezondheid voor een wetswijziging die het mogelijk maakt voor mensen zonder medische achtergrond om hiv-tests af te nemen. Het gaat om sociaal werkers of medewerkers van een vzw die rond hiv-preventie werkt.

Ook is besloten dat iedereen die de diagnose hiv krijgt, vanaf december meteen zijn behandeling met aidsremmers krijgt terugbetaald. Die versnelde terugbetaling wordt een maand vervroegd. 
Gepubliceerd op:  14 december 2016 780 x bekeken