Belgische doorbraak in diabetes onderzoek

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een genetische oorzaak ontdekt in de ontwikkeling van type 2-diabetes. Een genetisch defect in de bètacellen kan aan de basis liggen van de beide diabetestypes. Hun bevindingen kunnen een belangrijke stap zijn naar een betere behandeling.
De ontdekking door een internationaal onderzoeksteam dat een genetisch defect in de bètacellen aan de basis kan liggen van de beide diabetestypes biedt volgens Adrian Liston (VIB/KU Leuven) perspectieven op een doorbraak voor de behandeling van de latere fase van het type 2-diabetes waarvoor vandaag geen behandeling bestaat.
 
Een internationaal onderzoeksteam ontdekte dat muizen met fragiele bètacellen hun DNA-schade niet goed konden herstellen en razendsnel diabetes ontwikkelden wanneer die cellen uitgedaagd werden door cellulaire stress. Proefdieren met robuuste bètacellen konden dat wel en bleven gespaard van de aandoening. Met sterke bètacellen bleven de dieren gezond ook al leden ze aan auto-immuniteit of een metabolische storing van de lever. Ook eetgewoonten spelen overigens een rol. Zelfs muizen met superieure bètacellen ontwikkelden diabetes wanneer ze een vetrijk dieet volgden.
 
De huidige behandelingen voor type 2-diabetes richten zich op het verbeteren van de stofwisselingsrespons van de lever op insuline en kunnen gecombineerd met aanpassingen aan de levensstijl de beginfase onder controle houden. Voor de latere fase van deze aandoening als de bètacellen afsterven is er nog geen effectieve behandeling.

 

 

Gepubliceerd op:   8 april 2016 1099 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FGM in basispakket voor diabetespatiënten met intensieve insulinebehandeling

De sensortechnologie Flash Glucose Monitoring (FGM) komt in het basispakket voor diabetespatiënten die afhankelijk zijn van een intensieve insulinetherapie en daarom vaak moeten vingerprikken. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft dit op 13 december 2019 bekendgemaakt.

18 december 20191012 x bekeken

Invitational Conference NIV over onderhoud diabetes richtlijnen

De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) heeft het initiatief genomen voor het project Modulair onderhoud diabetesrichtlijnen. Dit project wordt gefinancierd uit de stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten en ondersteund door het Kennisinstituut Federatie Medisch Specialisten en heeft tot doel het modulair herzien van de diabetesrichtlijnen die zijn ontwikkeld onder auspiciën van de NIV en zijn opgenomen in de Richtlijnendatabase.

8 mei 2019323 x bekeken