Bepaling MS-type via bloedtest

Australische onderzoekers schijnen de eerste bloedbiomarker voor MS te hebben ontdekt. Het is een belangrijke ontdekking omdat hiermee snel en eenvoudig het type MS kan worden bepaald.

 

De bevindingen zijn het resultaat van een twaalf jaar durend onderzoek. De onderzoekers kunnen nu met 85%-90% nauwkeurigheid bij een patiënt het type MS bepalen.

Normaal is het stellen van de diagnose een tamelijk langdurig proces, maar de resultaten van het nieuwe onderzoek laten zien dat dit proces via een speciale snelle bloedtest aanzienlijk kan worden vergemakkelijkt en bespoedigd.

Het onderzoek biedt nieuwe mogelijkheden voor het behandelen van MS. De unieke informatie die de biomarker over een individu biedt, maakt ontwikkeling van een behandelmethode op maat voor iedere patiënt mogelijk.

De onderzoekers denken dat de kit met de klinische bloedtest waarschijnlijk binnen twee jaar beschikbaar zal zijn. Meerdere Australische bedrijven hebben artsen en laboratoria steun toegezegd bij het ontwikkelen van een persoonlijke behandelmethode voor iedere patiënt.

De test is gebaseerd op opsporing van verbindingen binnen een specifiek biochemisch traject waarbij een chemische stof, tryptofaan, wordt gebruikt. Deze stof speelt een rol bij hersenontstekingen. Door meer inzicht in hoe onze cellen tryptofaan verwerken, kan er beter worden nagegaan welke rol tryptofaan speelt in veel neurodegeneratieve aandoeningen.
Klik hier en/of hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  23 februari 2017 412 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bloedmeting om kwetsbare ouderen te identificeren

Een internationaal team van ouderdomsonderzoekers onderzocht het bloed van bijna 45.000 zestigplussers in hun speurtocht naar voorspellers van levensverwachting. Zij ontdekten daarbij een specifieke set van biomarkers waarmee kwetsbare ouderen konden worden geïdentificeerd.

6 november 201921 x bekeken

Biomarkermeting in bloed helpt bij inschatten kwetsbaarheid ouderen

Verouderingsonderzoekers hebben een combinatie van biomarkers in het bloed gevonden die kan helpen de gezondheidsstatus en kwetsbaarheid van ouderen in te schatten. De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting een meer persoonlijke behandeling van ouderen.

2 september 201959 x bekeken

Nieuwe biomarkers voor ziekteactiviteit en effecten van vitamine B2 suppletie bij inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn darmontstekingsziekten die gekenmerkt worden door een verstoorde balans van de bacteriën in de darm. Dieetinterventies, zoals gebruik van vitaminesupplementen, kunnen gunstige uitkomsten hebben voor patiënten met IBD. Voor de beoordeling van de uitkomsten van dergelijke interventies is een invasief en belastend endoscopisch onderzoek de gouden standaard. Het is echter patiëntvriendelijker als met nieuwe, niet invasieve, biomarkers de ziekteactiviteit bij IBD en het effect van behandeling kunnen worden vastgesteld. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek.

10 juli 2019734 x bekeken