Bepaling van de biomarkers HER2 en Ki67 bij kanker

Uit recent promotieonderzoek blijkt dat biomarkers in tumoren op weefselniveau het gedrag van kanker kunnen voorspellen of een doelwit kunnen zijn voor gerichte therapie.
Twee voorbeelden van dergelijke biomarkers zijn HER2 en Ki67. Deze biomarkers worden in de klinische pathologie met kleuringen op weefsel van patiënten bepaald.
 
Onderzoeker Koopman (UMCG) deed voor zijn proefschrift onderzoek naar de kwantitatieve bepaling van HER2 en Ki67 bij kwaadaardige tumoren uitgaand van klierweefsel (adenocarcinomen). Hij
onderzocht het vóórkomen van HER2-positiviteit bij maag- en slokdarmtumoren en beschrijft hoe HER2 in die tumoren bepaald moet worden. Ook beschrijft hij waarom de bepaling van HER2 moeilijker kan zijn in andere tumoren dan van de borst, maag en slokdarm.
 
In zijn proefschrift behandelt hij ook digitale beeldanalyse.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   9 april 2019 579 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019263 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017682 x bekeken