Bestaande structuren staan persoonsgerichte zorg in de weg

In de zorg komt steeds meer aandacht voor maatwerk. Initiatieven waarbij de patiënt centraal staat botsen echter vaak met bestaande structuren waarin behandelingen geënt zijn op gemiddelden. Om persoonsgerichte zorg tot een succes te maken, is samenwerking binnen en buiten de zorgketen een must. Dit staat in het vrijdag verschenen trendrapport 'De zorg, ongelijk voor iedereen' van advies- en onderzoeksbureau FWG.
FWG signaleert dat in de zorg steeds meer aandacht is voor wat voor de unieke persoon in zijn of haar specifieke context de beste uitkomst is. Daarbij wordt ook gekeken naar welke problemen er nog meer in iemands leven spelen. Komt hoofdpijn bijvoorbeeld door slaapproblemen, is er stress door armoede of zijn er zorgen om een familielid? Dit vraagt volgens het onderzoeksbureau om een brede aanpak op alle niveaus. Daarbij vervagen niet alleen de grenzen tussen organisaties, branches en lijnen in de zorg, maar ook tussen de verschillende domeinen wonen, werken, onderwijs en zorg.

Er ontstaan steeds meer initiatieven rondom deze 'brede aanpak', ziet FWG. Die worden echter nog regelmatig in de weg gestaan door bestaande structuren en belangen. Het huidige systeem gaat volgens het trendrapport vooral uit van gemiddelden: de gemiddelde mens en het meest gebruikelijke verloop van een ziekte. In de praktijk kunnen zich echter maar weinig mensen met 'een gemiddelde' identificeren, aldus de onderzoekers.’

Andere belemmerende factor is dat geldstromen vaak leidend zijn bij het organiseren van zorg. Ook bemoeilijken financieringsschotten het samenwerken rondom de cliënt, stelt FWG.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  22 december 2017 613 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gepersonaliseerde kankerbehandeling via de computer

De combinatie van een slimme formule, een nieuwe grootschalige data-analyse van tumoreiwitmoleculen waaronder de drugtargets en een webserver maakt het mogelijk dat op termijn een gepersonaliseerde behandeling voor de patiënt uit de computer rolt.

8 mei 2019738 x bekeken