Bevolkingsonderzoek darmkanker loopt goed

Het bevolkingsonderzoek darmkanker loopt goed. In het eerste jaar namen zelfs meer mensen deel aan het bevolkingsonderzoek dan verwacht. Bij bijna 2.500 van hen is darmkanker gevonden. Door de onverwacht hoge deelname blijft de coloscopie capaciteit in sommige gebieden een aandachtspunt. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker dat vorig jaar werd ingevoerd, loopt goed. In 2014 was het deelnamepercentage 71,3% (529.056 mensen). Dit is nog hoger dan de deelname in de eerste helft van 2014 (68%) en aanzienlijk hoger dan was verwacht op basis van de proefbevolkingsonderzoeken (60%). Het verwijscijfer lag in de eerste helft van 2014 op 12%, in het tweede half jaar werd 6,3% van de deelnemers doorverwezen. Over het gehele jaar genomen was er bij 7,8% van de deelnemers aanleiding voor vervolgonderzoek. Bij 2.486 deelnemers werd darmkanker gevonden.
 
Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM. Zij analyseerden de gegevens van 741.916 genodigden uit 2014. Uit deze analyse blijkt dat de coloscopiecapaciteit, vooral in specifieke gebieden, een aandachtspunt is.
 
Klik hier voor informatie en cijfers uit het onderzoek van het Erasmus over 2014. Klik hier voor nog meer interessante informatie over de voortgang en resultaten van dit bevolkingsonderzoek: het artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van de hand van Pieter van Eijsden, Lucas Mevius en Joost Zaat, met een reactie van het RIVM.
Gepubliceerd op:  20 augustus 2015 858 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bevolkingsonderzoek darmkanker van start

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaat is op 13 januari jl. van start gegaan. 875.000 mensen zullen worden uitgenodigd om aan dit onderzoek deel te nemen. Het is de bedoeling dat mensen zelf in hun ontlasting prikken met deze test en hem terugsturen naar een laboratorium voor analyse. Blijkt dat er bloed in de ontlasting zit, dan is meer onderzoek nodig, want dat kan wijzen op poliepen, en die kunnen weer wijzen op darmkanker. Als vervolgonderzoek nodig is, wordt dat gedaan met een inwendig kijkonderzoek.

31 januari 2014962 x bekeken

Evaluatierapport: ‘Bevolkingsonderzoek darmkanker is succes’

Het aantal mensen dat van 2014 – 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1.000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het NKI Nederlands Kanker Instituut /Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

9 april 2019491 x bekeken