Bevolkingsonderzoek darmkanker van start

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaat is op 13 januari jl. van start gegaan. 875.000 mensen zullen worden uitgenodigd om aan dit onderzoek deel te nemen. Het is de bedoeling dat mensen zelf in hun ontlasting prikken met deze test en hem terugsturen naar een laboratorium voor analyse. Blijkt dat er bloed in de ontlasting zit, dan is meer onderzoek nodig, want dat kan wijzen op poliepen, en die kunnen weer wijzen op darmkanker. Als vervolgonderzoek nodig is, wordt dat gedaan met een inwendig kijkonderzoek.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt geleidelijk ingevoerd. Het onderzoek is bedoeld voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Dit jaar benadert het RIVM alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951. In de komende jaren volgen de andere geboortejaren. In 2019 moet het systeem volledig operationeel zijn en krijgt de doelgroep elke twee jaar een uitnodiging.
 
Bij 35 % van de mensen die darmkanker hebben, wordt dat niet opgespoord de eerste keer dat ze deelnemen aan het onderzoek. Dat komt omdat in de ontlastingstest alleen gekeken wordt of er bloed zit in de ontlasting. Dat bloed is afkomstig uit poliepen in de darm. ‘Maar die poliepen bloeden niet constant, dus het is mogelijk dat er iets gemist wordt’, legt Ad Masclee, voorzitter van de vereniging voor maag-, darm-, leverartsen in Nederland, uit. Bij de tweede en derde keer dat mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, wordt de kans op opsporing steeds groter: 80 tot 90 %.
 
De diagnose darmkanker treft elk jaar 13.000 mensen. Per jaar sterven vijfduizend mensen aan de ziekte.
Gepubliceerd op:  31 januari 2014 1155 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Patiëntenorganisatie: Verlaag deelnamegrens bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar

Het bevolkingsonderzoek spoort in Nederland duizenden gevallen van darmkanker op en weet op termijn 1 op de 3 sterfgevallen van deze ziekte te voorkomen. Om het bevolkingsonderzoek nog succesvoller te maken pleit de Maag Lever Darm Stichting samen met artsen voor het vervroegen van de deelnameleeftijd naar 50 jaar. Dat is in lijn met Europese richtlijnen, levert gezondheidswinst op en is relatief eenvoudig in te voeren.

18 december 2019845 x bekeken

Bevolkingsonderzoek darmkanker loopt goed

Het bevolkingsonderzoek darmkanker loopt goed. In het eerste jaar namen zelfs meer mensen deel aan het bevolkingsonderzoek dan verwacht. Bij bijna 2.500 van hen is darmkanker gevonden. Door de onverwacht hoge deelname blijft de coloscopie capaciteit in sommige gebieden een aandachtspunt. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM.

20 augustus 20151002 x bekeken