Bevolkingsonderzoek darmkanker voorlopig niet aanpassen

De afkapwaarde die in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bepaalt bij hoeveel bloed in de ontlasting iemand wordt doorverwezen voor vervolgonderzoek, hoeft voorlopig niet aangepast te worden. Dit adviseert de Gezondheidsraad op basis van de resultaten uit het bevolkingsonderzoek tot nu toe.
In het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in 2014 van start is gegaan wordt getest of er bloed aanwezig is in de ontlasting van de deelnemers. Is de concentratie hoger dan de vooraf bepaalde afkapwaarde, dan wordt de deelnemer doorverwezen voor een kijkonderzoek in de dikke darm. Nadat het gehele bevolkingsonderzoek is uitgerold, zal het worden geëvalueerd.
 
In de tussentijd hoeft de afkapwaarde van de ontlastingtest niet aangepast te worden, adviseert de Gezondheidsraad. De resultaten van het bevolkingsonderzoek tot nu toe en de bijbehorende nut-risicoverhouding geven daar geen aanleiding toe.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   2 september 2019 1558 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 202062 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020667 x bekeken