Bij zorgkosten telt vooral de eigen portemonnee

Veel zorggebruikers willen weten hoe duur de zorg is, maar vooral om te kijken of ze zelf moeten bijbetalen. De collectieve betaalbaarheid speelt een veel kleinere rol bij de afweging of de betreffende zorg wel nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel, gepubliceerd in het tijdschrift Economische Statistische Berichten Gezondheidszorg.
Het Nivel deed dit onderzoek onder de 1500 leden van haar eigen Consumentenpanel Gezondheidszorg; 698 leden vulden de enquête in. Het gros van de deelnemers blijkt niet te weten hoe duur de zorg is, of het verkeerde bedrag in het hoofd te hebben. Ze wilden dit overigens wel weten, maar slechts 18 % van de zorggebruikers gaat zelf op zoek naar informatie over de kosten van de zorg. Bij navraag bleek dat ze dit vooral deden om te kijken in hoeverre het vergoed wordt en wat de effecten zijn op het eigen risico.
 
Minister Schippers denkt dat mensen vaker van ‘overbodige’ zorg afzien als ze meer inzage krijgen in de kosten. De Nivel-onderzoekers betwijfelen of dit mechanisme wel werkt wanneer de lasten collectief gedragen worden. Het onderzoek laat zien dat de eigen portemonnee een belangrijke rol speelt bij de afwegingen van zorgconsumenten; de collectieve betaalbaarheid is nauwelijks van belang.            
Gepubliceerd op:  31 maart 2015 980 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019821 x bekeken

KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.

6 november 2019878 x bekeken

BDO Benchmark ziekenhuizen 2019

BDO voert jaarlijks een Financiële Stresstest Ziekenhuizen uit, die zichtbaar moet maken of de instelling externe ontwikkelingen en interne aangelegenheden goed kunnen managen. Hoofdlijnen uit de Benchmark 2019 zijn dat overall het rendement toeneemt, maar kleinere ziekenhuizen achter blijven.

6 november 2019880 x bekeken