Bijna 70 procent Nederlanders weet onvoldoende van darmkanker

In Nederland krijgen dagelijks 40 mensen darmkanker, daarmee is het één van de meest voorkomende kankersoorten. De Maag Lever Darm Stichting heeft een groot onderzoek laten verrichten onder de Nederlandse bevolking over hun kennis rond darmkanker. En hieruit blijkt dat Nederland onwetend is. Alertheid en tijdige diagnose blijven belangrijk.
Bijna 7 op de 10 Nederlanders geeft aan niet goed geïnformeerd te zijn over de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. Kennis van de alarmsignalen is belangrijk, want darmkanker is goed te behandelen wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord.

Darmkanker is met ruim 15.000 diagnoses een van de meest voorkomende kankers in Nederland. De ziekte eist 14 levens per dag. Door het bevolkingsonderzoek darmkanker, dat wordt uitgevoerd door het RIVM onder Nederlanders van 55 jaar en ouder, wordt de ziekte al steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. In 2015 werd bij 3700 mensen darmkanker gevonden. Behalve het bevolkingsonderzoek is het belangrijk dat mensen alert zijn.

Wanneer mensen vermoeden dat er bloed in de ontlasting zit, is het verstandig zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Bij andere signalen is het goed om binnen 1 tot 3 weken de huisarts te bezoeken. Van de mensen met klachten gaat 40 procent binnen een maand naar de huisarts. 35 procent bezoekt de huisarts niet.

Lees hier verder.
Gepubliceerd op:  29 maart 2017 500 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 2020269 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020899 x bekeken