Biomarker hartinfarct voor het eerst ontrafeld

De ziekenhuistest die vaststelt of iemand een hartinfarct heeft gehad kan verbeterd worden, dankzij onderzoek van Sander Streng aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+. Het gaat om het eiwit troponine T, waarvan de concentratie in het bloed wordt gemeten met zo'n test. De vals positieve uitslagen zouden kunnen worden verminderd.
Via onder meer massaspectrometrie stelde hij als eerste ter wereld vast waaruit de verschillende moleculaire vormen van troponine T precies bestaan. Door de diagnostische test te verfijnen kan een vals positieve uitslag, zoals op dit moment soms gebeurt bij nierpatiënten, diabetici, ouderen of sporters, in de toekomst mogelijk uitgebannen worden. Streng promoveerde op donderdag 4 mei aan de UM op het proefschrift 'The path of life of cardiac troponin T; proteomic analysis of circulating proteoforms.'

Bij een hartaanval raakt de hartspier beschadigd, waarna er troponine vanuit de hartspiercellen in het bloed terecht komt. De concentratie 'cardiaal troponine T' (cTnT) in het bloed is dan verhoogd, wat in het ziekenhuis met een laboratoriumtest kan worden vastgesteld. Deze test is, naast een hartfilmpje, op dit moment de gouden standaard om bij mensen met pijn op de borst een hartinfarct te diagnosticeren. Doordat de test echter erg gevoelig is, kunnen ook bij mensen zonder een direct hartprobleem verhoogde cTnT-waardes worden gemeten. Deze "vals positieve" uitslag willen de Maastrichtse onderzoekers uitbannen.

In 2007 stelden collega-onderzoekers al vast dat troponine van vorm verandert naarmate het langer in de bloedbaan circuleert. Sander Streng bracht voor het eerst deze verschillende moleculaire vormen (proteoforms) van troponine T in beeld in het bloed van hartpatiënten.

In de toekomst moet het mogelijk zijn om de verschillende moleculaire vormen van troponine T apart te detecteren zodat het aantal vals positieve uitslagen zal dalen. In de tussentijd kunnen laboratoria volgens de onderzoeker al een eenvoudige verbetering realiseren. "Ze zouden bloedmonsters niet langer af kunnen nemen in serum, maar in plasma. Troponine T verandert sneller van structuur in serum dan in plasma."

 

Gepubliceerd op:  31 mei 2017 1003 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Eenvoudige bloedtest in de maak voor dikkedarmkanker

Een nieuwe diagnostische kit moet het in de toekomst mogelijk maken om dikkedarmkanker in een vroeg stadium te ontdekken aan de hand van een eenvoudige bloedtest. Die is gebaseerd op het werk van onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven, die biomerkers in het bloed wisten te identificeren.

29 maart 2017938 x bekeken

Nieuwe bloedtest voorspelt risico op hart- en vaatziekten

Het risico op hart- en vaatziekten is groter bij patiënten met verstoppingen in de kransslagaders. Vaak ontstaat dit doordat zij langere tijd met een hoog gehalte slecht cholesterol (LDL) rondlopen. Lang niet bij iedereen worden deze verstoppingen geconstateerd, waardoor het lastig te bepalen is of zij een hoger risico lopen. Een nieuwe bloedtest zou dit mogelijk wel kunnen vaststellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mayo Clinic.

17 maart 20171042 x bekeken

Nierschade tijdig opsporen met test

Nierschade komt zeer vaak voor: bij 1 op de 10 Nederlanders. Nierschade leidt tot verminderde werking van bepaalde organen. Het lastige is dat het vaak te laat wordt opgemerkt en de schade al is ontstaan. Artsen en patiëntenorganisaties pleiten voor een landelijke aanpak om nierschade op te sporen. Dat kan eenvoudig zonder hoge kosten, onder meer door een urinetest die de eiwitten in de urine meet.

4 mei 202142 x bekeken