Biomarker voor darmkankermedicijn; slechts 70% van de patiënten heeft mogelijk baat

Bevacizumab (Avastin), een medicijn voor dikkedarmkanker, blijkt bij bijna een derde van de patiënten niet te werken. Dankzij de vondst van een biomarker lijkt nu te kunnen worden vastgesteld voor welke patiënten dit medicijn wel nuttig kan zijn en voor wie niet.
Eind mei werd een artikel in Journal of Clinical Oncology gepubliceerd van een groep onderzoekers onder leiding van dr. Bauke Ylstra van VUmc. De onderzoekers hebben archiefmateriaal van tumorbiopten van patiënten met darmkanker geanalyseerd op afwijkingen in het DNA. De patiënten bij wie de tumoren (een gedeelte van) chromosoom 18 verloren, leefden gemiddeld significant langer als aan de behandeling ook bevacizumab werd toegevoegd. Patiënten met tumoren die een intact chromosoom 18 hadden, leefden gemiddeld niet langer als bevacizumab aan de behandeling werd toegevoegd.

Dankzij de ontdekking van de biomarker kan nu mogelijk in de toekomst een onderscheid worden gemaakt tussen patiënten die wel baat zullen hebben bij dit middel en patiënten bij wie het mogelijk weinig doet. Dit kan voorkomen dat 30% van de patiënten een behandeling krijgt waarbij ze geen baat hebben. Verder onderzoek is nodig of deze vinding in de dagelijkse praktijk kan worden toegepast via een gecertificeerde test.’

Klik hier voor het onderliggende artikel. 
Gepubliceerd op:  20 juni 2018 337 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bloedmeting om kwetsbare ouderen te identificeren

Een internationaal team van ouderdomsonderzoekers onderzocht het bloed van bijna 45.000 zestigplussers in hun speurtocht naar voorspellers van levensverwachting. Zij ontdekten daarbij een specifieke set van biomarkers waarmee kwetsbare ouderen konden worden geïdentificeerd.

6 november 201921 x bekeken

Biomarkermeting in bloed helpt bij inschatten kwetsbaarheid ouderen

Verouderingsonderzoekers hebben een combinatie van biomarkers in het bloed gevonden die kan helpen de gezondheidsstatus en kwetsbaarheid van ouderen in te schatten. De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting een meer persoonlijke behandeling van ouderen.

2 september 201959 x bekeken

Nieuwe biomarkers voor ziekteactiviteit en effecten van vitamine B2 suppletie bij inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn darmontstekingsziekten die gekenmerkt worden door een verstoorde balans van de bacteriën in de darm. Dieetinterventies, zoals gebruik van vitaminesupplementen, kunnen gunstige uitkomsten hebben voor patiënten met IBD. Voor de beoordeling van de uitkomsten van dergelijke interventies is een invasief en belastend endoscopisch onderzoek de gouden standaard. Het is echter patiëntvriendelijker als met nieuwe, niet invasieve, biomarkers de ziekteactiviteit bij IBD en het effect van behandeling kunnen worden vastgesteld. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek.

10 juli 2019734 x bekeken