Bloedbank voorspelt Hb van donors

Bloedvoorziener Sanquin kan in de toekomst voorspellen of donors voldoende hemoglobine (Hb) in hun bloed hebben om bloed te mogen geven. Dat kan voorkomen dat bloedgevers voor niks naar de bloedbank komen omdat hun Hb-gehalte op dat moment te laag blijkt.

 

Of bloeddonors voldoende Hb in hun bloed hebben om te kunnen doneren, valt te voorspellen op basis van een aantal factoren, zoals leeftijd, seizoen, eerder gemeten Hb-waarden en de periode sinds de vorige donatie, zo blijkt uit onderzoek van de Utrechtse promovendus Mireille Baart.

Hemoglobine is een eiwit in het bloed dat zorgt voor de transport van zuurstof. Een tekort ervan kan duiden op bloedarmoede. Baart ontwikkelde voorspellingsmodellen waarmee kan worden berekend hoe groot de kans is dat een donor bij de bloedbank wordt afgekeurd omdat hij op dat moment te weinig Hb in het bloed heeft. Sanquin wil deze modellen gebruiken bij de oproep van vaste donoren. In totaal geven zo'n 400.000 Nederlanders bloed. Jaarlijks wordt ongeveer 15 % van de bloeddonors 'afgekeurd', meestal omdat ze te weinig Hb in hun bloed hebben.

 

Gepubliceerd op:  26 maart 2013 1039 x bekeken