Bloedtest kan succes chemotherapie bij alvleesklierkanker voorspellen

Onderzoekers werken aan een bloedtest die het genetische profiel van tumorcellen in de alvleesklier kan bepalen. Aan de hand daarvan kunnen artsen inschatten welke chemotherapie het beste zal aanslaan. De behoefte aan zo’n test is groot, aangezien alvleesklierkanker zeer moeilijk te behandelen is.

 

Op dit moment is slechts vijf procent van de patiënten na vijf jaar nog in leven. In de afgelopen jaren zijn echter enkele nieuwe combinaties van chemotherapie beschikbaar gekomen die de ziekte lijken te kunnen remmen. Het probleem is echter dat artsen moeilijk in kunnen schatten welke behandeling het beste aanslaat bij een specifieke patiënt. Een bloedtest zou dit kunnen verbeteren. De eerste tekenen zijn veelbelovend. Patiënten die aan de hand van de test een gepersonaliseerde aanpak kregen, kende een progression free survival van 4,4 maanden. Bij andere patiënten lag de PFS op 2,7 maanden.

 

Gepubliceerd op:  12 februari 2013 986 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020768 x bekeken